Icoon De engelbewaarder- Wasili Wasin

Contact

Adres: Torenstraat 1, 3764CK Soest
Email: info@kerkencultuursoest.nl
Telefoon: 035-6035930

Datum

nov 28 2021
Expired!

Tijd

2:00 pm - 4:00 pm

Labels

Expositie

Expositie Hedendaagse iconen Wasily Wasin

Tussen 27 november en 19 december is in de Oude Kerk in een aantal weekenden een expositie te zien van hedendaagse iconen van kunstenaar Wasili Wasin.
Wasily Wasin werd geboren in de Oeral. Door zijn opleidingen is hij zowel ambachtelijk als kunstzinnig gevormd.
Hij maakte verschillende grote monumentale werken voor Russische gebouwen. Sinds 1984 woont hij in Kaliningrad.
In 1993 werd hij toegelaten als lid van de Russische Kunstenaarsvereniging. Zijn werk is te vinden in de vaste collectie van Russische musea en privé collecties in Duitsland, Japan, Polen en Nederland.

Wasili heeft zich sinds een tiental jaren gespecialiseerd in het maken van iconen. Deze iconen hebben een eigen stijl met een moderne uitstraling. De historische authenticiteit is daarbij niet uit het oog verloren. Een deskundige Benendictijner monnik heeft vastgesteld dat zowel de afbeeldingen, de kleuren als de ondergrond geheel overeenkomen met de traditie van de Russische iconenschilders.
Traditie die zijn oorsprong vindt in schilderboeken, waarvan de oudst bekende uit 1523 stamt. Wasili gebruikt, net als zijn grote voorgangers, lindehouten panelen. Vernieuwend is de manier waarop hij de structuur van het hout een vanzelfsprekend onderdeel laat vormen van de voorstelling. Niet alleen de natuurlijke vormen, zoals knoesten en schors, maar ook de sporen van het zaagwerk maken onderdeel uit van zijn voorstellingen. Voor de opbouw van de voorstelling gebruikt hij klassieke materialen als vislijm, krijtpoeder, pigment, tempera, olieverf en bladgoud. Kenmerkend voor het werk van Wasili Wasin zijn de vele laklagen die zijn werk een bijzondere glans geven. Wasin is, als modern mens, voortdurend in beweging: zijn manier van iconen schilderen ontwikkelt zich nog steeds. Zijn doel blijft evenwel de toeschouwer in contact te brengen met het geheim, het oerbeeld waar het icoon een beeld van is.

Meer informatie over Wasili Wasin in Nederland: Galerie Wim Zwijsen via galeriezwijsen@gmail.com
Toegang gratis. De geldende coronaregels worden gerespecteerd.

Urenschema

New Day

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This